Klaar voor een nieuwe stap in je carrière? Tijd om te gaan netwerken en solliciteren! Maar hoe kun je het beste netwerken (op LinkedIn)? Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? En hoe val je op tussen andere sollicitanten? Met deze tips helpen we je handje vooruit!
(Online) netwerken
De meeste banen worden via via gevonden. Dus zoek je nieuw werk, dan is het verstandig - en misschien wel eerst - je netwerk te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld eens in je kennissen- en vriendenkring rondkijken en -vragen. Misschien werkt er wel iemand bij een organisatie die helemaal bij jou past. Maar ook LinkedIn is inmiddels onmisbaar in je banenzoektocht. Hoe kun je je (online) netwerken inzetten om werk te vinden?
- Via via een baan vinden
Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. De kans is aanwezig dat ze zullen zeggen ‘’Bij ons zoeken ze nog mensen.’’ Misschien kunnen zij je wel introduceren bij hun werkgever, of kun je jouw connectie benomen in je motivatiebrief. - Gebruik LinkedIn om te netwerken en solliciteren
Plaats een bericht op jouw LinkedIn waarin je beschrijft dat je op zoek bent naar een baan. Laat hierin merken naar wat voor baan je op zoek bent en wat jij kunt betekenen. Vraag jouw omgeving dit bericht te delen op hun profiel, zo breid je jouw netwerk uit.
Zet daarnaast jouw LinkedIn profiel open voor recruiters en pas in jouw kopregel aan dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zo weten zij dat je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging.
LinkedIn heeft een eigen vacaturepagina. Hier kun je solliciteren op vacatures die passen bij jou interesses. Zet jouw alerts aan, zo ben je altijd op de hoogte wanneer er nieuwe vacatures zijn geplaatst die passen bij jou zoekfunctie. Ook zie je in meteen of iemand in jouw netwerk een connectie heeft met dit bedrijf.
Opvallen met jouw motivatie(brief)
Je hebt een interessante vacature gevonden en wilt hierop reageren. Het doel van een sollicitatiebrief is, uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je een krachtige sollicitatiebrief schrijft, waarin je motiveert waarom jij de beste kandidaat bent. Hoe bouw je je sollicitatiebrief op en zorg je dat hij aantrekkelijk is om te lezen?
Stap 1: Eigen naam en adres
Vermeld je eigen naam en adres bovenaan in je sollicitatiebrief. Als je een titel hebt, kun je deze vermelden.
Stap 2: Adres bedrijf
Vermeld de naam en adres van het bedrijf, de afdeling en de naam van de contactpersoon in de vacature. Als er geen contactpersoon bekend is, probeer dan een naam te achterhalen. Heeft de contactpersoon een titel, vermeld deze dan.
Stap 3: Plaatsnaam en datum
Plaatsnaam en datum van schrijven.
Stap 4: Onderwerp
Vermeld de vacature waarop je solliciteert en eventueel een vacaturenummer. Het onderwerp begint met ‘’Betreft: sollicitatie vacature..’’
Stap 5: Aanhef
In de aanhef voluit meneer of mevrouw en de achternaam. Een tussenvoegsel krijgt in de aanhef een hoofdletter. Een aanhef eindigt met een komma.
Stap 6: Openingszin (1e alinea)
- Begin met een originele openingszin die nieuwsgierig maakt.
- Vermeld de reden van je sollicitatie.
- Verwijs naar het eventuele telefoongesprek of een informeel contact uit je netwerk.
- Verwijd ‘ik’ bij de start van je openingszin.
Stap 7: Motivatie (2e alinea)
- Motiveer de keuze om juist bij dit bedrijf op deze vacature te solliciteren Waarom ambieer jij deze functie?
- Waarom pas jij binnen het bedrijf / team?
- Raadpleeg de website van het bedrijf of een medewerker, zodat je de keuze voor het bedrijf goed kunt motiveren.
Stap 8: Kwaliteiten en geschiktheid (3e alinea)
- Vermeld welke kwaliteiten en ervaring jij hebt en waarom jij geschikt bent voor de functie. Sluit daarbij aan op de eisen in de vacature.
- Als je niet (volledig) voldoet aan de gestelde eisen beschrijf dan wat je hiervoor in de plaats te bieden hebt en onderbouw dit met voorbeelden.
- Benoem alleen werkervaring in je brief die specifiek voor de functie geschikt is. Noem niet je loopbaangeschiedenis, daar is je CV voor.
Stap 9: Slotzin
- Vat kort samen.
- Zorg voor een pakkende afsluitende zin die uitnodigt tot actie.
- Sluit je brief af met ‘’Met vriendelijke groet,’’ en vermeld je naam, de voornaam mag voluit.
- Eindig je sollicitatiebrief niet met hopen en afwachten, dit drukt twijfel uit. Sluit je sollicitatiebrief krachtig af, want je hebt er tenslotte alle vertrouwen in dat jouw kwaliteiten aansluiten bij de eisen.