Meer werkgeluk en minder werkdruk. Lees hier tips en adviezen voor een betere balans in je werk.

Tip 1: Bespreek jouw klachten met je leidinggevende
Het is jouw gezondheid en die is belangrijk om fit aan het werk te blijven. Bespreek jouw stressklachten en aandachtspunten met je leidinggevende of HR. Geef duidelijk aan waar je last van hebt, wat invloed heeft op jouw werk en waar jij stress van krijgt. Wat denk jij dat jullie kunnen veranderen en verbeteren om stress te voorkomen? Overleg of je oplossingen kan uitproberen. Zo creëer je samen een betere werkomgeving en blijft iedereen BLIJ.

Tip 2: Neem voldoende pauzes
Zorg dat je dagelijks een aantal keer echt los komt van je werk. Lunch niet achter je computer, maar neem je boterham eens mee naar buiten. Denk hierbij ook aan micropauzes. Doe bijvoorbeeld Ademhalingsoefening ‘’SARA” elk uur 1 keer:

SA: Stop en adem (volg je inademing en uitademing)
R: Ruimte geven aan al je ervaringen, ook als het onaangenaam is. Blijf vriendelijk bij wat je opmerkt. Het is er al.
A: Activiteit oppakken met aandacht.

Tip: zet een herinnering in je telefoon of smartwatch!

Tip 3: Laad je batterij op!
Het is erg belangrijk om je batterij elke dag weer op te laden. Waar krijg jij energie van? Denk bijvoorbeeld aan een stuk wandelen, een boek lezen of muziek luisteren. Benieuwd hoe jij kan achterhalen wat jou energie kost en niks oplevert? Misschien kan de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey je helpen.

Vertrouwenspersoon

Als je het gevoel hebt dat je met je leidinggevende niet goed kunt praten over de stress die je hebt, kun je ook altijd in gesprek met een vertrouwenspersoon. Soms is dit iemand binnen de organisatie, soms is het een persoon die buiten jouw organisatie werkt. Vraag bij HR na wie de vertrouwenspersoon is. In het filmpje hieronder zie je hoe dit werkt.

Betaalde trainingen, coaching en begeleiding

Naast tips waar je zelf mee aan de slag kan, kunnen experts jou ook helpen om grip te krijgen op jouw (werk)stress. Denk hierbij aan een training of coaching traject door een gespecialiseerde loopbaancoach. Deze begeleiding kan jou veel opleveren, nu en in de toekomst. Bespreek dit met je leidinggevende of HR. Vaak is er meer mogelijk dan jij denkt!