Ben jij ziek geweest en heb je het gevoel dat je nog niet helemaal hersteld bent?

COVID. Een ingrijpende situatie die iedereen flink heeft bezig gehouden, en nog steeds houdt! Maar wist je dat ongeveer 20% van de mensen die COVID-19 krijgen, na een maand nog last van klachten heeft? En 10% langdurig last houdt van klachten?

Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden. Vaak zijn de klachten niet zichtbaar, dat maakt het lastig. Maar ze kunnen invloed hebben op je dagelijkse bezigheden, op je werk en je werk-privé balans. Het lukt mogelijk nog niet om weer (helemaal) aan de slag te gaan. Of je bent wel weer (grotendeels) aan het werk, maar hebt daarna geen energie meer (over).

Sta er even bij stil. Heb je klachten?

Waar heb je last van? Wat zorgt er voor dat jij niet je 'normale' dagelijkse dingen kan doen?

Heb jij na COVID-19 nog last van een of meerdere klachten, zoals

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Aanhoudende verhoging
  • Langdurig verlies va reukvermogen
  • vergeetachtigheid (brain fog)
  • Of een neerslachtig gevoel?

Blijf er niet mee rondlopen, maar trek aan de bel! Als je je niet fit voelt, kan je niet lekker leven of werken. En het goede nieuws is, wij gaan je helpen! 

In het filmpje hieronder leggen een aantal deskundigen van het longfonds hoe het herstel na corona gaat.

Werk aan je herstel. Lees hier tips en adviezen om hulp te krijgen bij jouw herstel!

Er is nog veel onbekend over het verloop en herstel na besmetting met het Coronavirus. Ondertussen wordt er gekeken naar de mogelijkheden van herstel en het weer terugkeren in werk. Voor zover nu bekend, blijkt een zogeheten multidisciplinaire aanpak het beste te werken (dus een combinatie van bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en mentale ondersteuning). Dit is voor iedereen anders, daarom is het belangrijk om aan de bel te trekken.
Hoe gaat het met je? Heb je een van de klachten in de vorige stap herkend? Blijf er niet mee rondlopen, er is misschien wel meer mogelijk dan je denkt, we helpen je graag verder.

Tip 1: Bespreek je klachten met je leidinggevende

Het is jouw gezondheid en die is belangrijk om fit aan het werk te gaan en blijven. Bespreek jouw klachten en aandachtspunten met je leidinggevende of HR. Geef duidelijk aan waar je last van hebt of wat je nodig hebt van jouw organisatie. Soms kunnen kleine oplossingen al een groot verschil maken, om jouw herstel te bevorderen.

Tip 2: Bekijk de speciale pagina van het RIVM

Het RIVM heeft een speciale pagina ingericht met meer informatie over de klachten en ondersteuning bij Long Covid, C-Support.

Terugkeren in je werk

Ben je (gedeeltelijk) ziek en heb je vragen over inzetbaarheid of zoek je begeleiding? Human Business Support helpt je graag vooruit. Wij begeleiden medewerkers bij ziekte, maar ook om te voorkomen dat je ziek wordt. Ben je medewerker en herstellende van COVID of langdurige ziekte en heb je vragen over het terugkeren in je werk? Neem contact op met de Inzetbaarheid Gids van HBS.